Na trnavskej chirurgii školia lekárov z iných nemocníc

Fakultná nemocnica Trnava

A. Žarnova 11, 917 75  Trnava

tel.: 033/5513925, fax: 033/5536224, web: www.fntt.sk

IČO: 610 381, DIČ: 2021191084, IČ DPH: SK 2021191084

Bankové spojenie: Štátna pokladnica IBAN: SK54 8180 0000 0070 0028 1238

BIC/SWIFT: SPSRSKBA

TLAČOVÁ SPRÁVA

Na trnavskej chirurgii školia lekárov z iných nemocníc

Prvý októbrový týždeň sa na chirurgickej klinike FN Trnava uskutočnil už  opakovane kurz laparoskopickej kolorektálnej chirurgie pod garanciou sekcie endoskopickej chirurgie  Slovenskej chirurgickej spoločnosti.

Kurz bol zameraný na oboznámenie sa s diagnostikou, predoperačnou prípravou, samotnou operáciou a nasledujúcim sledovaním pacientov  v pooperačnom období v proktologickej ambulancii.

„Kolorektálna chirurgia sa zaoberá chirurgickou liečbou zápalových a nádorových ochorení hrubého čreva a konečníka. Tradíciu trnavskej kolorektálnej chirurgie založil MUDr. Tibor Kružliak  a jeho nasledovníci v tom úspešne pokračujú. Chirurgovia Fakultnej nemocnice Trnava po absolvovaní zahraničných pobytoch na klinikách v Regensburgu, v Ženeve a absolvovaní ďalších zahraničných kurzov v Bruseli a Paríži, začali tieto ochorenia operovať od roku 2008 laparoskopicky“, uviedol Igor Keher, primár chirurgickej kliniky FN Trnava.

„Na chirurgickej klinike Fakultnej nemocnice Trnavaročne operujeme okolo 150 plánovaných a akútnych pacientov s takýmito ochoreniami. Viac ako 70 % týchto operácií, už vykonávame miniinvazívne-laparoskopicky. V tomto  patríme medzi popredné pracoviská na Slovensku“, doplnil Daniel Žitňan, generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava.

Súčasťou kurzu boli aj dve laparoskopické operácie, ktoré mohli účastníci sledovať priamo na operačnej sále.  Mohli sa  oboznámiť s výhodami tohto moderného, vo svete už štandardného operačného postupu pri liečbe týchto ochorení.

Postupne sa kurzu zúčastnili lekári z Popradu, Banskej Bystrice, Ružomberku, Nových Zámkov a  Považskej Bystrice. Vo  vzdelávaní nezaháľajú ani trnavskí chirurgovia. V novembri tohto roku sa zúčastnia workshopu vo švajčiarskom St. Galene, aby sa zdokonalili v zatiaľ na Slovensku ojedinelej technike operácie  zhubných nádoroch konečníka.Pre pretrvávajúci záujem plánujú do konca roku uskutočniť ešte dva kurzy.

Trnava 16. 10. 2017

Vypracovala: Ing. Aneta Raciková